Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Ξένη Δημοσίευση: 2nd Athens Gay & Lesbian Film Festival 21-25/5/2008

Το 2ο Athens Gay & Lesbian Film Festival έρχεται από 21 – 25 Μαΐου στον κινηματογράφο Τριανόν(Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων). Φέτος το μεγαλώνουμε το Φεστιβάλ και είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε καταφέρει να σας φέρουμε πραγματικά καλές ταινίες


Έχω βομβαρδιστεί από εικόνες και μουσικές, από εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και performances, επειδή ταξιδεύω, επειδή και η πόλη μου πλημμυρίζει σιγά σιγά. Έχω δει πολλές βλακείες που ονομάζουν τέχνη και έχω δει αρκετά υπέροχα λιτά πράγματα που με καθησυχάζουν ότι ακόμα υπάρχουν καλλιτέχνες.



Ο καθένας έχει δικαίωμα και ίσως και υποχρέωση να δημιουργεί. Έχω καταλάβει ότι αν θες να κάνεις τέχνη γιατί μόνο μέσα από αυτό ζεις θα βρεις τον τρόπο να δημιουργήσεις. Έχω καταλάβει ότι αν είσαι αληθινός καλλιτέχνης δεν σταματάς να δημιουργείς. Αν είσαι αληθινός καλλιτέχνης δεν δημιουργείς για να αναγνωριστείς, δημιουργείς γιατί δεν μπορείς αλλιώς να υπάρξεις. Ανακαλύψτε το, η τέχνη δεν είναι δικαίωμα λίγων, η τέχνη ομορφαίνει την ψυχή.

Μέσα από το 2ο Athens Gay & Lesbian Film Festival που έρχεται από 21 – 25 Μαΐου στον κινηματογράφο Τριανον, σας προτρέπουμε να μην σταματάτε να δημιουργείτε και επιτέλους και το ελληνικό κοινό να κάνεις τις δικές του queer ταινίες, δεν είναι δύσκολο, τολμήστε. Όλοι μπορούμε, όλοι έχουμε μια αληθινή δική μας ιστορία να διηγηθούμε. Αν ήδη έχετε κάποια έστω και home video που πιστεύετε ότι αξίζει, στείλτε μας ένα email να μας ενημερώσετε.

Έτυχε και συμμετείχα φέτος στην κριτική επιτροπή των Teddy Awards τα Queer βραβεία της Berlinale και χρειάστηκε να δω πάνω από 30 ταινίες σε 6 μέρες, εκεί κατάλαβα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει μια ταινία ακόμα και με την κάμερα της φωτογραφικής του μηχανής, αν πραγματικά το θέλει, είδα καταπληκτικά φιλμάκια μικρού μήκους, τόσο ζωντανά, τόσο τρυφερά, ένιωσα σαν να ταξίδεψα σε τόσες ψυχές ανθρώπων, ένιωσα σαν να γύρισα τον κόσμο μέσα από τόσα ντοκιμαντέρ φτωχού budget αλλά πλούσιας αξίας. Ευτυχώς κάποια από αυτά τα έχουμε εξασφαλίσει για το φετινό Athens Gay & Lesbian Film Festival.



Απόλαυσα ταινιούλες χωρίς περγαμηνές και διαπίστωσα ότι ο κόσμος στα φεστιβάλ είναι ανοιχτός στο να εκτιμήσει μια λιτή αλλά αληθινή ταινία. Ξέφυγα από Queer As Folk και το The L Word που ωραιοποιούν τους gay και τις λεσβίες, επιβεβαιώθηκε ότι δεν χρειάζονται λιμουζίνες, τεχνιτες βροχές και ακριβά φώτα για να κάνεις μια καλή ταινία. Είδα το Hatsu Koi (First Love) και το εξασφαλίσαμε και για το φεστιβάλ μας. Από το μακρινό Τόκυο έρχεται αυτή η gay ταινία που θα σας συγκινήσει με την αμεσότητα της κάμερας της. Χωρίς φανφαρονισμούς και στολίδια, η πρώτη μας αγάπη, ο πρώτος μας έρωτας δεν χρειάζεται φανταχτερά εφέ, χρειάζεται αγάπη και ο σκηνοθέτης την έδωσε με επιτυχία.



Ενθουσιάστηκα φέτος που ανακάλυψα έναν ακόμα υπέροχο και πολύ ανατρεπτικό νεαρό Ισραηλινό σκηνοθέτη. Αν θυμάστε στο περσινό gay & lesbian film festival ανοίξαμε με τον Ισραηλινό βραβευμένο σκηνοθέτη Eytan Fox και την θαυμάσια ταινία του The Bubble . Φέτος σκέφτομαι να ανοίξουμε με το Good Boys του Ισραηλινού Yair Hochner, ο όποιος είναι και ο διοργανωτής του Ισραηλινού LGBT Film Festival στο Τελ Αβιβ και μπορει να τον έχουμε και κοντά μας στην Αθήνα. Ήταν τρομερή αποκάλυψη για εμένα αυτή η ταινία του, τόσες μέρες μιλαγα μαζί του και μια μέρα μου έδωσε το dvd, παρόλο που στο Βερολίνο έβλεπα όλη μέρα ταινίες κατάφερα και βρήκα ένα ήσυχο βράδυ και καθίσαμε στο καναπέ και είδαμε με παρέα την ταινία του. Ήταν μεγάλη έκπληξη, όπως θα δείτε και από μόνοι σας. Πρωταγωνιστές της ταινίας του, δυο escort boys. Φυσικά θα σας στείλουμε αναλυτικές πληροφορίες για την ταινία, αλλά αν υπήρχαν λέξεις να παραθέσεις είναι αυτές: Ανήθικη (ίσως για μερικούς υποκριτές), πρόστυχη (για την πολιτική), αληθινή, τρυφερή και σκληρή σε πολλά σημεία, ειδικά το σημείο του βιασμού που μπορεί να διεγείρει κάποιους και να εξοργίσει άλλους. Ο Yair Hochner με μόλις 500 δολάρια έχει κάνει ένα αριστούργημα που δέχτηκε αρκετά βραβεία και είναι τιμή μας να το δείξουμε στην Αθήνα στο Φεστιβάλ. Με ένα μονοκαμερο έκανε μια μεγάλου μήκους, αριστούργημα και ψυχογράφησε τόσο καλά τους χαρακτήρες του. Όσο για το σενάριο και την πλοκή νομίζω ότι είναι βγαλμένα ρεαλιστικά από την αληθινή ζωή.

Στο φετινό Athens Gay & Lesbian Film Festival με πολύ κόπο πιστέψτε μας, σας φέρνουμε εξαίρετες ταινίες και λέω με πολύ κόπο γιατί το φεστιβάλ δεν έχει μεγάλους χορηγούς με αποτέλεσμα να μην έχουμε να προσφέρουμε στους παραγωγούς τα χρήματα που έχουν να δώσουν τα μεγάλα φεστιβάλ και έτσι δεν μας δίνουν πολλές ταινίες που ζητήσαμε. Θέλει πολύ ψάξιμο να βρεις καλές ταινίες και πολύ παρακαλετά για να στις δώσουν έναντι μικρής αμοιβής που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε. Όπως όλοι και όλες γνωρίζεται ακόμα η «αγορά» δεν επενδύει στο queer καταναλωτικό κοινό αν και είμαστε πολλοί και μάλιστα στο περσινό Athens Gay & Lesbian Film Festival κάναμε σχεδόν ρεκόρ εισιτηρίων μέσα σε μόλις 3 ημέρες και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό.



Φέτος το μεγαλώνουμε το Φεστιβάλ και είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε καταφέρει να σας φέρουμε ακόμα περισσότερες, πραγματικά καλές ταινίες όπως το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που πήρε το βραβείο κοινού και το βραβείο του Sieggesaule (το μεγαλύτερο gay περιοδικό του Βερολίνο), μιλαμε για τo Be Like Others και να ταξιδέψουμε όλοι μαζί μέχρι την Τεχεράνη για να αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια μας μια άλλη τρομερή πραγματικότητα. Επίσης εξασφαλίσαμε όλες τις μικρού μήκους ταινίες από το Brazilian Mix Festival περιλαμβανομένης και της ταινίας που πηρέ φέτος το βραβείο μικρού μήκους στα Teddy Awards. Ιδρώσαμε και πληρώσαμε ότι μπορούσαμε, το είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι μια μέρα θα δείξω αυτό το ντοκιμαντέρ για τις μεγάλες λεσβίες καλλιτέχνιδες Claude Cahun και Marcel Moore, το θρυλικό Lover Other και χαμογελάω τώρα που επιτέλους μπορώ να το ανακοινώσω. Όχι μόνο ένας φόρος τιμής στα ζευγάρια που ζουν και δημιουργούν μαζί αλλά και γιατί σχετικά πρόσφατη δέχτηκαν επιτέλους την ευρύ καλλιτεχνική αναγνώριση που τους αξίζει και αυτό γιατί ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Επίσης σας επιφυλάσσουμε μια μεγάλη έκπληξη που σύντομα θα ανακοινώσουμε όταν κλείσουμε τα αεροπορικά. Τεράστια τιμή για το 2ο Athens Gay & Lesbian Film Festival να φιλοξενήσει ένα τέτοιο άνθρωπο, λίγο υπομονή στις επόμενες μέρες θα το ανακοινώσουμε.

Έχω πολλά να σας πω για το φεστιβάλ και σίγουρα την εμπειρία μου από τα Teddy Awards θα την μοιραστώ μαζί σας από κοντά τις ημέρες του Φεστιβάλ αλλά και μέσα από newsletter θα μάθετε για όλες τις ταινίες.

Να ευχαριστήσουμε θερμότατα τον Κο Παπαλιό, πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που συμπαραστέκεται έμπρακτα στο Athens Gay & Lesbian Film Festival.

Σύντομα θα αναρτήσουμε και το καινούργιο site αποκλειστικά για το Athens Gay & Lesbian Film Festival και θα σας το ανακοινώσουμε.

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, απλά προωθείστε το email και ενημερώστε όσους περισσότερους φίλους και φίλες έχετε. Η συμμέτοχη σας είναι η μεγαλύτερη βοήθεια και μην διστάσετε να φέρεται και τους γονείς σας (αν σας παίρνει) και straight φίλους σας γιατί έχουμε διαλέξει μια σειρά από ταινίες που ναι μεν θεματολογικά αφορούν το δικό μας κοινό αλλά καλλιτεχνικά θα συγκινούσαν κάθε κινηματογραφόφιλο. Επίσης διαλέξαμε να ξαναπροβαλουμε στην Αθήνα το Crazy. Πιστεύουμε ότι δεν το έχει δει όσος κόσμος του αξίζει, οπότε φροντίστε αυτή τη φορά μην το χάσετε.

4 σχόλια:

Aviator είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το post. Περιμένω εν αγωνίως το πρόγραμμα. Καλή εβδομάδα να έχεις!

the beautiful south είπε...

Ναι, για να δούμε τι θα δούμε!

Καλή σου εβδομάδα και σε σένα :)

gay super hero είπε...

Ελπίζω να μην είναι όπως πέρσι που πήγα και ήταν τέσσερα άτομα΄.

Ανώνυμος είπε...

WWW.ARELIS.GR
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΡΩΤΟΝΟΜΙΚΟΝ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟGAY ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ